fbpx
FLEXRA logo horizontal white

7 enkla sätt att optimera dina SEO-strategier

SEO kan vara en invecklad historia. Många företagare står handfallna inför uppgiften att optimera sin sida för att komma högt upp i ranking. Vi på FLEXRA jobbar efter sju enkla steg. En kort lista som kan vara väldigt lång. Men lugn, vi hjälper dig.

1. Ta bort "döda" sidor och inlägg

Det är troligt att du har gamla inlägg eller sidor på din webbplats som du verkligen inte behöver längre. Tänk längs med ett blogginlägg om en produkt du slutade sälja för ett tag sedan och har ingen avsikt att någonsin sälja igen, eller en sida om en leverantör som du aldrig vill jobba med igen. Eller gamla sidor med lite eller inget innehåll – så kallade tunna innehållssidor. Det här är bara några exempel, men vi tror att du vet vilka inlägg och / eller sidor vi pratar om. Det gamla innehållet lägger inget värde längre, nu eller under överskådlig framtid. I så fall måste du antingen berätta för Google att glömma bort dessa gamla inlägg eller sidor eller ge webbadressen ett annat syfte.

När vi pratar om att radera gammalt innehåll menar vi inte bara att trycka på “ta bort” och sedan glömma det. Om du gör det kan innehållet visas i Google i veckor efter radering. Webbadressen kan faktiskt också ha lite länkvärde, vilket skulle vara synd att slösa.

Säg åt sökmotorer att innehållet faktiskt är borttaget

Om det inte finns någon relevant sida på din webbplats kan du vidarebefordra till är det klokt att berätta för Google att glömma bort ditt gamla inlägg helt genom att visa en “410 borttagen” status till Google. När Google inte kan hitta ett inlägg returnerar servern vanligtvis en “404 Sidan hittas inte” -status till sökmotorns bot och du hittar ett 404-krypningsfel i din Googles sökkonsol för den sidan. Det är om du inte omdirigerar sidan enligt förklaringen tidigare. Google kommer att hitta det, och webbadressen kommer gradvis att tas bort från Googles index. Men det här tar tid. 410 är kraftfullare i den meningen att det berättar för Google att sidan är borta för alltid och kommer inte tillbaka. Du tog bort det med avsikt, punkt slut. Google kommer att reagera på det snabbare än med en 404. Läs om serverns statuskoder om det här är låter som rappakalja för dig.

Webbplatskartor och robots.txt

En webbplatskarta är en enkel fil som listar alla Webbadresser på din webbplats. Sökmotorer använder den för att identifiera vilka sidor som att genomsöka och indexera dessa. En robots. txt-fil, å andra sidan, talar om för sökmotorer vilket innehåll som inte ska indexeras (t. ex. specifika princip sidor som du inte vill ska visas i sökningen.) Skapa båda för att påskynda genomsökning och indexering av ditt innehåll.

2. Åtgärda tekniska problem med SEO

För att din webbplats ska rangordnas måste tre saker hända: för det första behöver en sökmotor hitta dina sidor på webben. Sedan måste den skanna dem att förstå ämnen och identifiera sina sökord. Slutligen måste den lägga till dem i sin indexdatabas över allt innehåll som den har hittat på webben. På så sätt kan sökmotorernas algoritm överväga att visa din webbplats och ranka den utifrån poängen den får. Verkar enkelt, eller hur? Visst, inget att oroa sig för.

Eftersom du kan besöka din webbplats utan problem, så bör Google kunna göra detsamma, eller hur? Tyvärr finns det en hake. En webbsida ser inte likadan ut för dig och sökmotorn. Du ser den som en samling grafik, färger, text med formatering och länkar. För en sökmotor är det ingenting annat än text. Alla delar som inte kan återges som text blir därför osynliga för sökmotorn.

Navigation och länkar

Sökmotorer genomsöker webbplatser precis som du skulle. De följer länkar. Sökrobotar landar på en sida och använder länkar för att hitta annat innehåll att analysera. Men som du har sett ovan, kan de inte se bilder. Så, ställ in navigering och länkar som endast text.

Döda länkar

EN död länk skickar en besökare till en obefintlig sida. En bruten omdirigering pekar på en resurs som kanske inte längre finns där. Båda ger dålig användarupplevelse men förhindrar också sökmotorer från att indexera ditt innehåll.

Duplicerat innehåll

Sidor som innehåller identiska eller ganska liknande innehåll förvirrar sökmotorer. De tycker ofta att det är nära omöjligt att avgöra vilket innehåll de ska visa i sökresultaten. Av den anledningen anser sökmotorer duplicerat innehåll som en negativ faktor. Om du har otur kan sökmotorn bestraffa din webbplats genom att inte visa någon av dessa sidor alls.

Detta är bara några saker som vi tittar på när vi går igenom din webbsida.

3. Optimera dina viktigaster sidor och inlägg

Varje gång du använder en sökmotor letar du efter innehåll – information om ett visst problem eller bara ren information. Detta innehåll kan komma i olika format. Det kan vara text, som ett blogginlägg, eller en webbsida. Men det kan också vara en video, produktrekommendation och även företagsuppgifter. Det är i princip allt innehåll. Och för SEO är detta vad som bidrar till att få större söksynlighet. Här är varför:

Innehåll är vad kunderna vill ha när de söker. Oavsett vad de letar efter, det är innehåll som är det viktiga. Och ju mer av det du publicerar, desto högre är chansen för större söksynlighet. Men även sökmotorer använder innehåll för att avgöra hur de rangordnar en sida. Det är idén om relevans mellan en sida och en persons sökfråga som vi nämnde tidigare. När sökmotorer genomsöker en sida avgör de dess ämne, analyserar element som sidlängd eller dess struktur, vilket hjälper dem att bedöma dess kvalitet. Baserat på den här informationen kan sökalgoritmer matcha en persons sökfråga med sidor som de anser vara mest relevanta för dem. För att kunna maximera din sidas söksynlighet behövs därför On-page optimering.

On-page optimering

On-page optimering, även kallad on-page SEO, ser till att sökmotorer

a.) förstår sidans ämne och nyckelord och

b.) kan matcha den med relevanta sökningar.

Obs, vi sa “sida” inte innehåll. Det beror på, även om merparten av on-page SEO arbete fokuserar på de ord du använder, att det räcker med att optimera vissa delar på sidan. Du kanske har hört talas om några av de där meta-taggarna. Titel och beskrivning är två av de mest populära sådana. Men det finns fler. Så, här är en lista över några av de mest avgörande on-page optimering åtgärder att vidta. Obs: eftersom blogginnehåll finns på de flesta webbplatser, ska vi fokusera på att SEO-optimera blogginlägg för relevanta sökord. Men, alla dessa råd är lika giltiga för andra typer av sidor också.

  • Sökordsoptimering
  • URL
  • H1-tagg
  • Det första stycket
  • Meta-titel och meta-beskrivning
  • Namn på bilder och alt-taggar

för att bara nämna några. Vill du ha hjälp med att förstå varför, kontakta oss(kolla, en intern länk. Bra för SEO)

4. Optimera din CTR-ranking (Click-Through-Rate)

Att definiera CTR som begrepp är faktiskt ganska enkelt:

Det är antalet gånger ett sökresultat klickas på dividerat med antalet gånger det visas på SERP (Search Engine Result Pages)

“Organic” hänvisar till det faktum att vi inte tittar på resultatet för betalda annonser i SERPs-endast obetalda, organiska listor.

Ganska enkelt, eller hur?

SERP innehåller typiskt två typer av innehåll – “organiska” resultat och betalda resultat. Organiska resultat är listor på webbsidor som visas som en följd av sökmotorns algoritm. Det de flesta är ute efter är naturligtvis organiska resultat.

CRT i relation till SEO?

Även om din sida är det första SERP-resultatet och få personer klickar på den, är du inte optimerad. Trafiken är vad som räknas (det går inte att räkna omvandlingar), inte visningar, så vi menar att optimering av klickfrekvensen är en del av sökmotoroptimering.

Så hur kan vi hjälpa?

Ökande organiska klickfrekvenser är inget litet ämne. Det finns ny forskning som kommer ut hela tiden och nya uppdateringar till Googles algoritm, så det är svårt att ge definitiva bästa metoderna för att förbättra organisk CTR.

Med det sagt kan vi visa på några allmänt kända strategier och taktik och visa på tre saker som är ganska lätta för vem som helst att experimentera med.

  • Titel
  • Meta
  • URL
Click-Through Rate är viktigt för SEO, på mer än ett sätt.

För det första vill du att folk ska klicka till din webbplats när de ser något intryck – en annons, ett SERP-resultat, ett e-postmeddelande, vad som helst. Det är poängen med själva begreppet CTR.

Men för det andra verkar det som att Google faktiskt använder organisk klickfrekvens som rankningsfaktor. SERP-resultat som har högre än förväntat CTR har varit kända att rankas högre, och de med lägre CTR att rankas lägre.

Oavsett vilket så kommer optimering av CTR att ge resultat, särskilt när det replikeras i skala.

5. Maximera tiden användare vistas på dina sidor (dwell time)

En definition av dwell time

Dwell time är den tid det tar från att en användare klickar på ett sökresultat från Google, besöker webbplatsen och slutar när användaren klickar “tillbaka” till sökresultaten.

En annan definition av dwell time

Dwell time är den tid som går mellan att du klickar på ett sökresultat och återvända till SERP.

Dwell time är inte något som egentligen analyserar, eller har någon direkt förmåga att mäta. Till skillnad från de flesta analytiska mätvärden och mätningar är detta en mätvärde som Google mäter, i stället för att webmasters mäter det.

Exempel dwell times kan teoretiskt vara allt ifrån några sekunder till flera timmar. Återigen är det svårt att verkligen mäta eftersom vi inte har tillgång till all data vi behöver för att beräkna den.

Om du vill ha en riktigt förvirrande definition, kolla in definitionen på Wikipedia som låter mycket mer som “tid på plats” än uppehållstid.

Hur kan vi hjälpa dig att öka dina besökares dwell-time?

Här är bara några tips om hur du kan förbättra din avvisningsfrekvens eller tid på plats:

  • Huvudmålet ska vara att hålla besökare på din webbplats länge
  • strategiskt placerade interna länkar!
  • använd skript med relaterade produkter
  • använd skript med relaterade inlägg
  • “Du kanske också gillar…”
  • högkvalitativa bilder, i motsats till stock foton eller skumma fotografier
  • se till att ditt innehåll är verkligen det bästa
  • videor håller folk på plats längre
  • detaljorienterat innehåll, t.ex. statistik

Det faktum att uppehållstiden kanske inte är en lika stor faktor som vi troligen trodde skulle inte förändra hur du sköter din SEO alls. Du borde fortfarande försöka hålla människor på din webbplats på något sätt.

Google gör korrelationer om hur vi bläddrar, precis som vi gör korrelationer om hur Googles algoritm fungerar. En slags symbios som ständigt utvecklas.

6. Optimera webbplatsens hastighet

Sökmotorer ser laddningstiden – den tid det tar för en användare att kunna läsa sidan – som en kvalitetsindikator. Många webbplatselement kan påverka den. Bildstorlek, till exempel. Använd Googles statistikverktyg för sidastighet för förslag på hur du kan förbättra dina sidor.

Hur mäts det och vad är fördelarna med en snabb webbplats?

Google mäter i princip två faktorer på din sida:

  • Hur en sida svarar på Googlebot
  • Belastningstiden mätt av Google Verktygsfält

och fördelarna med en snabb webbplats är:

  • En snabbare webbplats förbättrar dina konverteringschanser
  • En snabbare webbplats förbättrar din organiska sökmotors rankingpotential
  • En snabbare webbplats kommer att förbättra användarupplevelsen
  • Hastigheten på din webbplats är en del av ditt varumärke
Hur kan vi hjälpa dig med din webbplats?

En testrapport för Google PageSpeed ​​insights ger dig en poäng från 1 till 100, samt några indikationer på var din webbplats kan ha utrymme för förbättringar.

Tänk på att varje webbplats är annorlunda och några av dessa lösningar kan lösa dina problem med hastigheten på webbplatsen.

  • Optimera bilder
  • Minifiera java och css
  • Håll din webbplats uppdaterad (php, cms, tema)
  • Ett snabbt webbhotell hjälper
  • Använd dig av ett CDN (Content Delivery Network)
  • Använd cachningsprogram eller plugins

Din webbplats hastighet är en mycket viktig SEO rankingfaktor. Se till att du regelbundet övervakar webbplatsens hastighet. Kontrollera rutinmässigt belastningstider, speciellt när du gör stora uppdateringar på webbplatsen eller lägger till plugins till din webbplats.

7. Anamma Skyscrapermetoden

Skyskrapemetoden handlar om att hitta populärt innehåll, skapa en ännu bättre kopia, och därefter få bakåtlänkar både naturligt och efter att ha nått ut till rätt personer. Det är precis hur skyskrapor blir populära – du tar den högsta befintliga byggnaden, lägger till några fler våningar och presto – alla pratar och skriver om dig.

Vi kan för enkelhetens skull dela upp det i tre steg.

Steg 1: Hitta det bästa innehållet

Det första steget är att hitta några relevanta sidor med många bakåtlänkar baserat på dina högsta nyckelordsfraser. En enkel Google-sökning efter din huvudsakliga nyckelordsfras kommer att ge dig de första innehållsidéerna.

Sedan kommer det invecklade. För att helt förstå vad som gäller och hur du kan måste du göra lite efterforskningar in i saker som:

  • Kolla vilka bakåtlänkar din konkurrents sida har
  • Analysera innehållet i din konkurrents sida
  • Se vilket innehåll på din konkurrentsida som genererar flest delningar

Med dessa 3 punkter ovan bör du kunna lägga upp en lista med sidor som lyckades få mycket trafik, bakåtlänkar och som är populära på sociala medier. Vi kan hänvisa till dessa sidor som “länkbara tillgångar”.

Tänk på att länkbara tillgångar inte alltid är djupgående artiklar, de kan vara en viral video, en gratis onlineapp eller dylikt. Om du inte riktigt vill ge dig in på saker som copywriting, välj det alternativ som passar din skicklighet och erfarenhet bättre.

2. Modernisera innehållet

Innehåll, innehåll, innehåll.  Det låter självklart, men ja, du måste skapa bra innehåll för att få de värdefulla länkarna. Det bästa är att du inte behöver börja från början – du har redan en lista med bra idéer, du behöver bara omarbeta dem till något nytt, något modernare, något folk vill länka till.

  • Hur relevant är innehållet du vill modernisera?
    • Finns det några rena sakfel, motsägelser i innehållet
    • Har du kunnandet för att rätta till eventuella fel du hittat i innehållet
    • Finns det några uppdaterade fakta du kan länka till eller använda i ditt innehåll
  • Skapa längre, mer detaljerat innehåll
  • En snygg design på innehållet hjälper en hel del
  • Försök bädda in innehållet så det spelar på läsarnas känslor
3. Försök nå ut med ditt nya innehåll

När du är klar med ditt nya, moderniserade innehåll är det dags att visa upp det för omvärlden.

Lättare sagt än gjort. Men tag kontakt med till exempel webmasters och bloggare i din specifika nisch och få dem att länka tillbaka till dig eller nämna din artikel i sitt innehåll.

Använd dig av alla de ovanstående punkterna när du komponerar ditt innehåll. En bra SEO är värt mycket om du vill synas högst upp.

Jag vill veta mer