
SEO



Vad är SEO?
SEO står för ”Search Engine Optimization” – sökmotoroptimering på svenska. Enkelt uttryckt innebär det processen att förbättra din webbplats för att öka dess synlighet när människor söker efter produkter eller tjänster relaterade till ditt företag i Google, Bing och andra sökmotorer. Ju bättre synlighet dina sidor har i sökresultaten, desto mer sannolikt är det att du får uppmärksamhet och attraherar potentiella och befintliga kunder till ditt företag.
Hur fungerar SEO?
Sökmotorer som Google och Bing använder bots för att genomsöka sidor på webben, gå från webbplats till webbplats, samla in information om dessa sidor och lägga in dem i ett index. Tänk på indexet som ett gigantiskt bibliotek där en bibliotekarie kan hämta en bok (eller en webbsida) för att hjälpa dig hitta exakt det du letar efter just då.
Därefter analyserar algoritmer sidor i indexet, med hänsyn till hundratals rankningsfaktorer eller signaler, för att avgöra vilken ordning sidorna ska visas i sökresultaten för en given fråga. I vår biblioteksanalogi har bibliotekarien läst varenda bok på biblioteket och kan berätta exakt vilken som kommer att ha svaren på dina frågor.
Våra SEO framgångsfaktorer kan betraktas som proxy för aspekter av användarupplevelsen. Det är hur sökrobotar uppskattar exakt hur väl en webbplats eller webbsida kan ge den som söker det de söker efter.
Till skillnad från betalda sökannonser kan du inte betala sökmotorer för att få högre organisk sökrankning, vilket innebär att SEO-experter måste lägga ner sitt arbete. Det är där vi kommer in.

Varför är SEO viktigt i marknadsföringssyfte?
SEO är en grundläggande del av digital marknadsföring eftersom människor gör biljoner sökningar varje år, ofta i kommersiellt syfte att hitta information om produkter och tjänster. Sökning är ofta den primära källan till digital trafik för varumärken och kompletterar andra marknadsföringskanaler. Större synlighet och rankning högre i sökresultaten än dina konkurrenter kan ha en väsentlig inverkan på din resultat.
Men sökresultaten har utvecklats under de senaste åren för att ge användarna mer direkta svar och information som är mer sannolikt att hålla användarna kvar på resultatsidan istället för att leda dem till andra webbplatser.
Observera också att funktioner som utökade resultat och kunskapspaneler i sökresultaten kan öka synligheten och ge användarna mer information om ditt företag direkt i resultaten.
Sammanfattningsvis är SEO grunden för ett holistiskt marknadsföringsekosystem. När du förstår vad dina webbplatsanvändare vill ha kan du sedan implementera den kunskapen i dina kampanjer (betalda och organiska), på din webbplats, i dina sociala medier och mer.
SEO-typer
Google och andra sökmotorer tar hänsyn till flera faktorer vid rankning av innehåll, och SEO har därför många aspekter. De tre kärntyperna av SEO är on-page, off-page och teknisk SEO:
On-page SEO: Optimera kvaliteten och strukturen på innehållet på en sida. Innehållskvalitet, nyckelord och HTML-taggar är nyckelaktörerna för SEO på sidan.
Off-page SEO: Få andra webbplatser och andra sidor på din webbplats att länka till sidan du försöker optimera. Bakåtlänkar, interna länkar och rykte är dina MVP:er utanför sidan.
Teknisk SEO: Förbättra din webbplats övergripande prestanda på sökmotorer. Webbplatssäkerhet, UX och struktur är nyckeln här.
Ovanstående tre typer av SEO används för webbplatser och bloggar, men de gäller även för tre undertyper av SEO:
Lokal SEO: Få ditt företag att rankas så högt som möjligt i Google Maps och på de lokala resultaten av SERP. Recensioner, listor och optimering av Google Business-profiler är viktigast här.
Bild SEO: En blandning av on-page och tekniska strategier för att få bilder på dina webbsidor att rankas i Googles bildsökning.
Video SEO: En blandning av strategier på sidan, tekniska och utanför sidan för att få dina videor att rankas i YouTube eller Googles videoresultat.
Medan alla tre undertyperna kräver alla tre kärntyperna av SEO, varierar de i hur mycket de förlitar sig på varje kärntyp.
Hur startar man?
Det kan vara överväldigande att börja från början. Du måste göra sökordssökningar, lära dig dina konkurrenters SEO strategier, optimera dina egna sidor och inlägg – listan blir ganska lång.
Det är här Flexra kommer in. Vi kan hjälpa ditt företag att optimera er SEO, så att det blir lättare för potentiella kunder att hitta just din sida eller dina produkter. Kontakta oss via formuläret, så kan vi starta er resa inom SEO optimering.
